Internal Market Strategy 2003-2006

TREGU I BRENDSHM Jeroen Hooijer Tregu brendshm dhe shrbimet DG Maj 2005 Slide 1 Skic ka sht tregu i brendshm ? Lirit themelore Qasjet me qllime harmonizimi Politikat e posame

Slide 2 Tregu i brendshm rajon n t cilin mallrat puntort t vetpunsuarit dhe kompanit hrbimet Kapitali

Mund t qarkullojn lirshm dhe Nn kushte t pandryshuara t konkurrencs Slide 3 ka prfshin tregu i brendshm? Heqjen e dogans n mes t Shf Heqjen e kufizimeve sasiore n mes t Shf

Heqjen e barrierave t tjera pr tregtimin e mallrave, shrbimeve dhe kapitalit(qllimi kryesor i DG MARKT) Rregullat t prbashkta t konkurrencs Rregulla t prbashkta t politikave t tregtis s jashtme Slide 4 Bazat e lvizjes s lir Legjislacioni dytsor: masat harmonizuese Marrveshja e Komisionit Evropian: 4 lirit fundamentale + ECJ ligji mbi rastet

Slide 5 Lirit fundamentale Liria e lvizjes s mallrave, personave(puntor apo t vetpunsuar), shrbimeve dhe kapitalit Liria e lvizjes s rregull e prgjithshme: Shf nuk do t ndrmarrin masa restriktive pr tregti prbrenda komunitetit Domosdoshmria e nj elementi ndrkufitar Prjashtimet e caktuara me marrveshjen e EC dhe ligjin e rasteve t EJC Qytetart/bizneset mund t mbshteten n rregullat para gjykatave vendore dhe Europiane Slide 6 Fuqizimi i rregullave t komunitetit Nprmes t gjykatave vendore:

Aplikimi direkt i ligjit t EC Interpretimi i ligjit vendor duke pasur parasysh ligjin mbi komunitetet procedura ligjore preliminare (Art. 234 TEC) Nprmes t Komisionit: Ankesat q shpiejn deri tek procedura e shkeljeve kundr MS Alternativat:

Karta e implementimit Mekanizmat jasht gjyqeve: SOLVIT Slide 7 Shembuj t lvizjes s lir Shf mund t mos krkoj leje pune nga puntort e drguar nga Shf Shf mund t mos kufizoj shitjen e produkteve farmaceutike nprmes internetit, pr barna q ipen pa udhzim. Shf mund t ndaloj ndonj lloj loje pr shkak t rendit publik Slide 8

Lvizja e lir e mallrave Ndalimi i restriksioneve sasiore pr importet dhe masat q kan efekt t barabart Art. 28 TEC Interpretimi i gjr (Dassonille) Principet e njohjes s dyanshme (Cassis de Dijon) qasja e re drejt harmonizimit Mosprfshirja e marrveshjeve t shitjes (Keck) Slide 9 Masat t cilat kan efekt t barabart t gjitha rregullat e tregtis q jan t miratuara nga vendet antare t cilat jan n gjendje q t vendosin n prapavij n mnyr direkte apo

indorekte, aktuale apo potenciale, tregtin ndrmjet komuniteteve Dassonville (1974) Slide 10 Shembuj t masave q kan efekt t njejt Domosdoshmrit pr autorizim t mhershn Politikat kombtare t blerjeve

Ndalesat n importet paralele Dyfishimi i testeve, inspekcioneve, etc . Krkesa pr t caktuar nj prfaqsues n Vendet Antare qe importojn Ligjet pranuese Slide 11

Principi i njohjes s ndrsjell Shf nuk mund t bazohen n prjashtimet e marrveshjes pr t justifikuar ndalesat e lvizjes s lir, ku domosdoshmria e shteteve am takohen n nj pik. Shteti am prgjegjs pr themelimin dhe monitorimin e domosdoshmrive prderisa vendi nikoqir ka pr detyr t garantoj lvizjen e lir Varsisht nga besimi i ndrsjell n mes t Shf n kontrollat efektive n shtetin am Slide 12

Kufizimet e Art. 28 TEC Nuk aplikohet pr aranzhimet e shitjeve, rregullimin e mnyrs se si nj produkt mund t shitet, prderisa kto jan jodiskriminuese, n ligje dhe n praktik(Keck) Nuk ndalon rregullat e paqarta vendore pr kryerjen e marketingut e nj produkti m t vshtir, por gjithashtu krkon edhe nj ngarkes t dyfisht t rregullimit Slide 13 Prjashtimet pr Art. 28 TEC Mangesit eksplicite t Marrveshjes, Art. 30 TEC

Moralitetin publik Politikat publike Sigurin publike mbrojtja e shndetit t njerzve, kafshve dhe bimve mbrojtja e pasurive kombtare pr procesimin e vlerave artistike, historike apo arkeologjike. Mbrojtja e prons komerciale dhe industriale Domosdoshmrit mandatore(Cassis de Dijon) Mbrojtja e konsumatorve dhe mjedisit

Konkurrenca e padrejt Te tjera Slide 14 Principi i proporcionalitetit N secilin rast, masat kombtare mund t arsyetohen, nse Ato jan t nevojshme pr t arritur objektivin e tyre, dhe Shf tregon se pranon objektivat seriozisht(psh. Duke pasur nj regjim t bendshm q shrben pr t njejtin qllim)

Ato jan proporcionale, dmth. Nse nuk sht e mundur q t arritet objektivi me m pak masa restriktive. Slide 15 Lvizja e lir e puntorve Art. 39 TEC i jep t drejt puntorve q t krkojn punsim prmbrenda komunitetit Ndalon diskriminimet e puntorve bazuar n kombsin e tyre, edhepse ata nuk jan t lidhur me statusin e tyre t puntorit Disa rregulloret t implementimit dhe nj ligj i rasteve EJC Prjashtimet q konstruktohen nga ECJ Slide 16

Lirit dhe themelimi i shrbimeve Art. 43 and 49 TEC Themelimi lidhet me aktivitete stabile dhe t vazhdueshme, prderisa shrbimet lidhen me aktivitetet e ofruara prkohsisht Nuk ka ndonj rndsi praktike t ndarjes

T dyja aplikohen tek personat e vetpunsuar dhe tek kompanit T dyja jan t kufizuara tek aktivitetet me karakter ekonomik dhe prbajn elemente ndrkufitare Slide 17 Qasje e prgjithshme e dhn nga ligji i rasteve t EJC Qasja e tregut t EJC: t gjitha rregullat kombtare t cilat ka gjasa t pengojn themelimin e provizioneve t shrbimeve nga nj kompani apo nj person i vetpunsuar n nj Shf tjetr jan ndalesa

bazuar n kuptimin e Art. 43/ 49 EC dhe duhet q t arsyetohen objektivisht, edhe nse ato jan jo diskriminuese. Slide 18 Prjashtimet e Art. 43, 49 TEC Mangsit eksplitcite t marrvshjes (Art. 45, 46, 55 EC) Ushrtimi i autoritetit zyrtar Siguria publike, politikat publike apo shendeti publik Arsyetimet objektive bazuar n ligjin e

rasteve EJC Mbrojtja e ambientit Mbrojtja e konsumatorit Te tjera Aplikohet principi i proporcionalitetit Slide 19 Liria e kapitalit Art. 56 EC Defimini i hapur i kapitalit nga ECJ Ndarje nga liria e themelimit, por pa ndonj rndsi praktike

qasja e tregut e ECJ, si rrjedhim i themelimit/shrbimeve Slide 20 Qasjet drejt harmonizimit Qasja e vjetr (para 1985) Prshkrim i detajuzuar i specifikave t produktit E pavolitshme pr tu themeluar dhe implementuar Ndalesat pr zhvillimet e reja Shf vendosin mbi ndarjen e certifikates s pajtimit

Qasja e re (pas1985) e marr parasysh si rezultat i principit t njohjes s ndrsjell Adresimi vetm i domosdoshmrive esenciale(t afta pr justifikimin e mangsive t lvizjes s lir) Specifikat teknike t prcaktohen prmes organizatave pr standardizim europian(CEN, Cenelec, ETSI) Neutralitet fleksibil dhe teknologjik ( CE shenja) Slide 21 Harmonizioni i legjislacionit (qasja e re) E domosdoshme nse ka nevoj pr T eliminuar pengesat pr tregti(edhepse ekziston principi i njohes s ndrsjell)pr shkak t niveleve t ndryshme t mbrojtjes n mes t Shf

Sigurimi i nj shkalle minimale t mbrojtjes kundrejt rreziqeve t rndsishme(shndeti, rrethina,etj) Slide 22 Politikat e posame t DG MARKT Njohja e ndrsjell e kualifikimeve profesionale Shrbimet financiare Shrbimet postare Prokurimi publik Ligji i kompanive IPRs Slide 23

Direktivat e tregtis s brendshme sipas sektorit 141 DG MARKT directives - Breakdow n by sector 55 Financial Services Qualifications 37 Company law and others 21 Public procurement 12

IPR 12 Others 4 0 10 20 30 40

50 60 Number Slide 24 Shrbimet financiare Tre lmit kryesore n t cilat principet e ngjashme aplikohen: bankat, investimet dhe tregjet e sigurimit dhe shrbimet e sigurimeve. Qllimi pr t garantuar stabilitet financiar dhe nj mbrojtje t prshtatshme t konsumatorve/investuesve/mbajtsve t

politikave Slide 25 Shrbimet financiare Legjislacioni ekstensiv zhvillon rregullat e marrveshjes Rregullat kombtare jan t koordinuara apo t harmonizuara dhe jan nj grumbull i dmosdoshmrive esenciale q jan t adaptuara n nivel komuniteti pr t dhn njohjen e ndrsjell n mes t Shf Slide 26 Shrbimet financiare Dy principet baz n kt lmi jan: - pasaporta individuale: Autorizimi nga operatori i

sektorit financiar t nj vendi jep mundsin pr kt operator q t ofroj/themeloj shrbimet financiare n nj MS tjetr pa autorizime t mtutjeshme. - Kontrolli vendor: Mbikqyrja e aktiviteteve t cilitdo oerator financiar sht prgjegjsi e vendit t origjins ku edhe sht licensuar ky operator financiar Slide 27 Ligji i kompanive Marrveshja e EC garanton t drejtn e themelimit dhe dispozita t lira t shrbimeve t kompanive t BE. Megjithat, sht konsideruar si e nevojshme t harmonizohen rregullat vendore n lmin e ligjit t kompanive

nprmes t legjislacionit sekondar. Slide 28 Ligji i kompanive Ky harmonizim krkon q T ndaloj anomalit pr shkak t faktorve joekonomik, T garantoj mbrojtj t prshtatshme t t gjitha palve(akisionarve,kreditorve,etj) dhe T lehtsoj biznesin nprmes t tregut t brendshm. Slide 29 Shembuj t suksesit t tregut t

brendshm sht m lir q t bhet nj thirrje telefonik n Shf(50%) dhe prbrenda BE(40%) Udhtimi ajror bhet m atraktiv: mimet ulen pr rreth 41% Slide 30

Recently Viewed Presentations

 • What is Probability?

  What is Probability?

  What is Probability? American Heritage Dictionary Definition 3: "Math. A number expressing the likelihood of occurrence of a specific event, such as the ratio of the number of experimental results that would produce the event to the total number of...
 • What's Wrong with ER Modeling

  What's Wrong with ER Modeling

  ORMvER What's Wrong With ER Modeling? Gordon C. Everest Carlson School of Management University of Minnesota Problems and Solutions OBJECTIVES FOR THIS PRESENTATION: Show several PROBLEMS with ER modeling schemes, (actually, any "record-based" modeling scheme).
 • WINDOWS AZURE ISV: bazinga! Technologies WEB SITE: www.mybazinga.com

  WINDOWS AZURE ISV: bazinga! Technologies WEB SITE: www.mybazinga.com

  Author: Malinda Miller Created Date: 02/08/2013 12:53:27 Title: PowerPoint Presentation Last modified by: Joshua Beach (Prowess Consulting LLC) Company
 • 3rd Grade Science Vocabulary: Habitats Unit

  3rd Grade Science Vocabulary: Habitats Unit

  Arial Calibri Default Design Mountain Top 1_Mountain Top Bitmap Image 3rd Grade Science Vocabulary: Animals & Plants of Georgia Vocabulary in 3rd Grade Animals & Plants of Georgia What do we call the place in an ecosystem where a plant...
 • How do you factor a quadratic function to

  How do you factor a quadratic function to

  The factors of the product of ac do not sum to b. f(x)=10x2-50x+60 Factoring ax2+bx+c =10(x2−5x+6) +6-5 +1-6. f(x)=10(x-3)(x-2) When factoring trinomials of the form ?^2+??+? a common mistake that students make is that the sum of the factor pairs...
 • F211 Exchange and Transport Lungs What do animals

  F211 Exchange and Transport Lungs What do animals

  Features of the mammalian lung that enable efficient gas exchange. Individual alveoli are only100-300 micrometers across, very numerous ( about 300-500 million) total surface area = approx 70 m2. Alveoli walls are one cell thick, plasma membranes surround a very...
 • Lync 2010:Planning Voice Features

  Lync 2010:Planning Voice Features

  Lync Voice and PBXEliminate the need for a separate PBX system . Full set of critical IP-PBX features. ... Optimized Media - Wideband Audio & HD Video. Call quality application & real-time quality indicator. Network Health indicator.
 • Chapter 10

  Chapter 10

  An asset used in a four-year project falls in the five-year MARCS class for tax purpose. The asset has an acquisition cost of 7,900,000$ and will be sold for 1,400,000$ at the end of the project. If the tax rate...